Wie zijn wij

Wij zijn TV Radio Mozaiek de zieken en ouderenomroep in Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar en maken radio en tv-programma’s specifiek gericht op zieken en ouderen.

Wij maken radio- en tv-uitzendingen in onze studio’s in het Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar, maar ook op locatie.
Bij tv-opnames wordt onze modern ingerichte reportagewagen ingezet. Het streven van de televisiemedewerkers is er op gericht zo gevarieerd mogelijke uitzendingen te verzorgen. Heeft u belangstelling neem contact op met het secretariaat.

Geschiedenis

Radio Mozaiek heeft een roemrijke geschiedenis. AL meer dan vijf en vijftigjaar werken vrijwilligers met heel veel passie aan dit mooie mediaproject. Radio, TV en zelfs de kabelkrant – Radio Mozaiek maakt het allemaal. Maar wat hebben ze al bereikt? Hieronder de geschiedenis. Ook meewerken? Dat kan altijd!


2017:

 

 

2016:
Mozaiek bestaat 50 jaar

medewerkers RTV Mozaiek

Opnamen 200 jaar Wehl,
Het was feest op 5 juni in Wehl. Men vierde dat 200 jaar geleden Wehl overstapte naar het grondgebied van Nederland. Daarvoor behoorde een groot gebied ,waaronder Wehl onder het bewind van de hertog van Kleef.

 TV Radio Mozaiek begint met Mozaiek Live. De eerste uitzending is in de Pelgromhof, waarbij Angela Kruger de radio-uitzending opende. Mozaiek Live gaat live radioprogramma’s maken in de zorglocatie in de Liemers

Pelgromhof


2015:

Radio Mozaïek kreeg toegang tot Internet en Internetradio wordt operationeel. We kunnen nu tijdens de avonduren 24/7 muziek uitzenden die via onze website www.tvrmozaiek.nl is te beluisteren. Hierdoor werden de mogelijkheden om meer luisteraars te bereiken enorm vergroot. De primeur was voor Jill Mecking en Theo van Ditshuizen met hun woensdagmorgen programma “woensdagmorgen melange”

 In het schuttersgebouw in Pannerden nam de bekende groep Vals Plat na 25 jaar actief te zijn geweest afscheid van zo’n slordige 500 fans.
Ter ondersteuning trad tevens het koor Pur Sang op,  zij vierden dat jaar hun 45 jarig jubileum

Vals Plat

2014:

TV Mozaiek maakt samen met de Cultuur Historische Vereniging Zevenaar een film over het leven van Jonkheer Huub van Nispen van Sevenear.
Huis Sevenaer

Op 31 januari is de officiële ingebruikneming van onze nieuwe radiostudio in de kelder. 
De opening werd verricht door de heren Joop de Leuw en Piet Nass, zij stonden 50 jaar geleden aan de wieg van Mozaiek

Opening radiostudio 1

Joop de Leuw en Piet Nass


Opening radiostudio 2


Opening 3

 2013:

 Mozaiek gaat digitaal in het Rijnstate ziekenhuis Zevenaar en is nu te zien boven de bedden met een radio en een tv kanaal.

 Mozaiek digitaal


2012:


Op 28 december vonden in  cafe / bar La Cannette aan de van Nispenstraat in Arnhem opnamen plaats in opdracht van de consumenten organisatie “Beste Product “. Omdat de opnamen rechtstreeks uitgezonden werden op de website van “Beste Product “ was aan Mozaiek gevraagd, het camerawerk te willen verzorgen. Het ”Beste Product “ heeft als tegenprestatie een nieuwe website voor Mozaiek gebouwd.


Mozaiek 01


De Brandweer van Zevenaar deed mee voor de gouden brandmelder. Mozaiek maakt hiervoor een promofilmpje van een BHV oefening.

Brandweer

 

In het ziekenhuis beginnen de renovatie werkzaamheden. Hierdoor  wordt de radiostudio bij de receptie verplaatst naar de kelder, naast de tv studio. De Tv- en radio-groep krijgen een tv kanaal op de tv installatie van het ziekenhuis.

 

radiostudio
Hier komt de radiostudio.

klussen in de studio 5

 Klussen in de studio 2

 

Klussen in de studio 4


radiostudio 3

 

2011:

24 maart 2011 bestaat Radio Mozaiek 45 jaar, dit wordt bescheiden gevierd door de medewerkers en de partners in de Grietshe Poort. Dick Willemsen is gedecoreerd. Hij is benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn bijzongesponserddere verdiensten voor de Zieken- en ouderenomroep Radio Mozaiek. Een aantal collega's kregen een bloemetje met een cadeaubon i.v.m. hun jubileum bij de omroep.

Willy de Leuw

Willy de Leuw


Kees de Leuw

Kees de Leuw


Rob van Brink 2

Rob van Brink


Lintje voor Dick

Lintje voor Dick Willemsen

Door een donatie van de Rabobank de Liemers hebben we nieuwe shirts met het logo van Radio Mozaiek kunnen aanschaffen.

1 nieuwe shirts

Peter Peters met het nieuwe shirts


2 nieuwe shirts

Herman Teunissen met de nieuwe shirts

2010:

Naar aanleiding van een stukje in de Zevenaar Post, wordt Radio Mozaiek door TV-Gelderland benaderd mee te werken aan het programma “Gelderse Koppen”. Dick Willemsen haalt de verzoekjes op in het ziekenhuis en de kijkers krijgen een goed beeld van de activiteiten.

 2009:

Uit het goede doelenfonds van de sigarettenfabriek BAT krijgt Radio Mozaiek de mogelijkheid de tv studio deels te digitaliseren. Tevens worden er ook 2 nieuwe Sony camera’s aangeschaft.

camera

TV studio 1

TV Studio

TV studio 3

TV studio

2008:

Radio Mozaïek neemt de kabelkrant in gebruik in het Ziekenhuis. Daarmee kan het programma nu 24 uur per dag door de patiënten en bewoners worden bekeken. Kanaal 9 staat vanaf nu nooit meer op zwart.

Werken aan de kabelkrant

2007:

Op zondag 21 januari nemen de zusters van Julie Postel na 100 jaar officieel afscheid van Zevenaar en vertrekken naar het Moederhuis in Boxmeer. De ziekenomroep gaat daar op bezoek.

2006:

Radio Mozaiek bestaat 40 jaar, Tijdens een live radio- en tv-middag worden de bewoners en patiënten van het Ziekenhuis/Verpleeghuis getrakteerd op een hapje en een drankje en met optredens van Vals Plat, Frans van Gorkum, duo Boxstart en van Amerongen en het Ossy combo.

Amerongen en Boxstart
van Amerongen en Boxstart


Vals Plat

Vals Plat

Een opname van deze middag werd op een later tijdstip in de diverse zorghuiscentra in de regio uitgezonden. Mede dankzij de voortreffelijke medewerking van directie en personeel van Ziekenhuis Zevenaar kon deze middag als meer dan geslaagd worden genoemd

2005:

In woon/zorgcentrum Lobede wordt een optreden verzorgd door de groep “Vals Plat” uit Pannerden. Radio Mozaiek krijgt een dubbel CD van de groep aangeboden.

Vals Plat

Vals Plat


2003:

In het najaar kreeg Radio Mozaiek een nieuwe reportagewagen, aangeboden door de Interservice Liemers. Hieronder vallen onder meer de tafelronde 95, Ladies Circle, Kiwanis Zevenaar en Rijnwaarden- Rotary Duiven en Zevenaar, Lionsclub Duiven en de Liemers. Een geschenk uit de hemel, want met de oude reportagewagen moest regelmatig worden aangeduwd en kreeg de bestuurder natte voeten.

Reportagewagen

2002:

Van een groots schutterfeest met de titel “Landjuweel” maakt Radio Mozaiek een uitgebreid beeldverslag onder van de kerkviering in de de open lucht met kardinaal Simonis. De kerkcommissie van het Landjuweel biedt Radio Mozaïek een geldbedrag aan voor de aanschaf van apparatuur om videotapes over te zetten op dvd.

Landjuweel

2001:

Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van Radio Mozaiek worden de patiënten en bewoners van het Ziekenhuis en verpleeghuis een bonte middag aangeboden. Aan de live uitzending op radio en tv wordt medewerking verleend door: Duo Jut & Jul, Ton van Lier, pianist Rienks ten Have, accordeonist Hans Heints en Anneke van Hal. Tijdens een gezellige avond in de Griethse Poort werden voorzitter Kees de Leuw en zijn vrouw Willy door de burgemeester onderscheiden met de Orde van Oranje Nassau, voor onder meer hun verdiensten voor de ziekenomroep.


Kees

1998:

Bezoek van een medewerkster van de “Hospital Radio Perth”(een ziekenomroep in Schotland).
Carnavalsvereniging Paljas overhandigt de voorzitter van Mozaiek een onderscheiding in de vorm van de “Paljas” als waardering voor het goede werk wat Radio Mozaiek doet. Vanaf het begin van de aanleg van de Betuweroute worden maandelijks door Radio Mozaiek TV interviews en opnames gemaakt.

Paljasprijs

1997:

De Tv uitzendingen van Radio Mozaiek zijn nu ook te zien in de woon/zorgcentra Lobede en de Pannerd.

1994:

Radio Mozaiek TV besteedt veel aandacht aan de 50e Airborne herdenking in Arnhem en Oosterbeek. Er werden opnamen gemaakt van de kerkdienst in de Eusebiuskerk waarbij Prins Willem Alexander aanwezig was.

1992:

Radio Mozaiek TV maakt opnames van de opening na restauratie van de Andreaskerk in Zevenaar.

Andreaskerk

1991:

Radio Mozaiek bestaat 25 jaar, dit feest wordt bescheiden gevierd met een gezellige bijeenkomst voor de medewerkers.
Mozaiek 25 jaar

 

1989:

Radio Mozaiek Televisie zendt volledige carnavalsprogramma uit vanuit ’t Trefpunt m.m.v. diverse Carnavalsprinsen en -gardes.

1988:

Aan de Arnhemseweg wordt een nieuw kantoor geopend van Computerbureau “CHIP”. Alweer een erkenning voor Radio Mozaiek in de vorm van een enveloppe met inhoud.

1987:

Radio Mozaiek krijgt een nieuwe reportagewagen in de vorm van een rood/gele VW bus. De wagen is een gift van de diverse Serviceclubs in de Liemers. De wagen werd eerder dat jaar gebruikt voor vervoer van senioren naar festiviteiten bij Zevenaar’s herdenking van 500 jaar Stadsrechten.

rood gele reportagewagen

1986:

Bij het 20 jarig bestaan van Radio Mozaiek is de nieuwe TV-studio in de kelder klaar. Het tijdelijk opbouwen en afbreken van de TV studio is verleden tijd. De eerste uitzending gaat op 25 januari de lucht in via de nieuwe installatie.

41 de studio

1985:

Bij de opening van een nieuw bankkantoor van de Ned. Middenstandsbank aan de Grietsestraat wordt aan de ziekenomroep een enveloppe met inhoud aangeboden.
Op 2e Kerstdag 1985 wordt een zeer uitgebreide radio-uitzending van Radio Mozaiek gemaakt met onder meer groeten van de burgemeesters van Privas, Weilburg, Emmerich en radiocontacten met ziekenomroepen in Maastricht, Arnhem, Appingendam en Kleve, van 10.00 tot 22.00 uur. De traditionele Kerstmarathon uitzending wordt een traditie, die pas omstreeks 2005 wordt beëindigd.

1981:

Door een gift van het Industrieel Contact de Liemers kan video apparatuur worden aangekocht, waarna de eerste, maandelijkse t.v.-uitzendingen, een feit worden.

1980:

Radio Mozaiek gaat verhuizen naar het nieuwe ziekenhuis aan de Hunneveldweg, waar speciaal voor ons een nieuwe en accoustisch aangepaste studio is gebouwd, goed in het zicht en vooraan dicht bij de receptie.
Begin 80-er jaren wordt een VW-busje aangeboden door “Unilever-Research” in Groessen. De gele bus is afkomstig van de bedrijfsbrandweer aldaar en wegens vervanging overcompleet geworden.

gele reportagewagen

1978:
De popgroep Pussycat komt op bezoek in het vrijdagavondprogramma “Vrijdagavondtrein”. Radio Mozaiek is dan al neergestreken in de grote studio in de gebouwen van de afdeling Ludger aan de Stadsgracht.

Pussycat

 Pussycat2

1976:

Bij het 10-jarig bestaan van Radio Mozaiek krijgt de omroep de z.g. “Turmac Liemers Prijs”. De prijsuitreiking is rechtstreeks te beluisteren in ziekenhuis en in de Kelsehof in Didam. Voor het ontvangen geldbedrag wordt hoognodige apparatuur aangeschaft.

1966:

29 maart oprichting Radio Mozaiek, voortgekomen uit het jongerencontact Mozaïek.

Jongeren contact Mozaiek

Na deze eerste studio zouden er nog vele volgen. Van de Engeveldweg naar de barakken op het oude ziekenhuisterrein.

Barak oude ziekenhuis


Barak

Verhuizing naar een grote studio in de leegstaande gebouwen van de afdeling Ludger van het ziekenhuis, een extra studio in de Kelsehof in Didam en tenslotte naar de huidige studio’s in Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar.

De idee ontstond patiënten, die in het toenmalige ziekenhuis Consolatio Afflictorum (troost der lijdenden) verbleven, een hart onder de riem te steken door verzoekplaatjes te gaan draaien en in een later stadium op de hoogte te houden van wat buiten het ziekenhuis gebeurde.

oude ziekenhuis

Als eerste is er contact gelegd met Dr. Rens, de toenmalige directeur en internist in het ziekenhuis de activiteitenbegeleiding en de technischedienst van het ziekenhuis. Technisch bleek het mogelijk om via de installatie van het ziekenhuis een ingeblikt programma te gaan uitzenden. Vanaf dat moment konden de patiënten via kanaal 4 van de radiodistributie en via een klein luidsprekertje, verborgen in een kussentje, de uitzendingen van Radio Mozaiek beluisteren. 

Dr. R.J.M. Rens

  Dr. R.J.M. Rens                                                                                                    

Bij de eerste uitzendingen werden gemaakt in de keuken van een van de oprichters. De bel werd afgezet, een doek over de kooi van de parkiet gedaan en vervolgens maar hopen dat er niets geks gebeurde. De verbindende teksten tussen de plaatjes werden tevoren geheel uitgetypt en de benodigde muziek werd vooraf opgehaald bij de medewerkers, die een lijst met in hun bezit zijnde platen hadden ingeleverd. De gebruikte apparatuur was een spoelenbandrecorder Grundig TK40. Al snel had men een beginmelodie bedacht. Een van de oprichters kwam met de plaat “Walk in the black Forest” van Horst Jankowski aanzetten. Het voorstel had nauwelijks concurrentie en al op de tweede opnamedag klonk de melodie die nog steeds de herkennings melodie van Radio Mozaiek is. Na enige tijd werd ook de eerste studio in gebruik genomen. De gemeente Zevenaar had het jongerencontact een oude woning aan de Engeveldweg als jeugdhuis ter beschikking gesteld. Het was vanzelf sprekend dat een van de beschikbare ruimtes met behulp van veel eierrekjes als studio werd ingericht. Er was zelfs sprake van een eerste omroepcel. Nu kon de apparatuur, die tevoren steeds moest worden opgebouwd, blijven staan.

                                                                                                                                             

 

                                                                                                                                                                                          

Mede mogelijk gemaakt door onze vrienden:

Copyright TVR Mozaiek 2020 - 2023  |  Privacy Beleid  |  ANBI  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design...